Jos katsastusmieheltä kysyy, vastaus on selvä:
– Ei pärjäisi, sanoo A-katsastuksen tekninen johtaja Hannu Pellikka.
Öljynvaihdot ja siihen liittyvät suodattimen vaihdot ovat hänen mielestään erittäin tärkeitä, jotta moottori säilyisi hyvässä kunnossa. Niiden lisäksi monta muutakin asiaa pitäisi huoltaa ja tarkistaa säännöllisesti.
– Esimerkiksi auton turvallisuuteen liittyvät tarkastukset, kuten renkaiden kulutuspinta, jarrupalat ja erilaiset ohjaukseen liittyvät nivelet, jotka ovat kuluvia osia, Pellikka sanoo.
Pellikan mukaan oleellisia ovat myös erilaisten nesteiden määräajoin tapahtuvat tarkastukset. Näitä ovat esimerkiksi jäähdytinnesteiden pakkaskestävyys tai vaikkapa jarrunesteiden vesipitoisuudet.
– On paljon asioita, joita kannattaa tarkastaa, jos haluaa, että auto pysyy turvallisena käyttää.
Tarkastusten lisäksi välillä on syytä vaihtaa myös kulutusosia. Jokaisella automallilla ja -merkillä on oma huolto-ohjelmansa, joka on yleensä esitelty auton huoltokirjassa. Siinä kerrotaan esimerkiksi suositellut välit – vuodet tai kilometrit – tarpeellisille huoltotoimille ja osien vaihdolle.
Katsastajakin joutuu luottamaan
valmistajan ohjeisiin
Mutta mitään faktatietoa siitä, ovatko huolto-ohjelmiin merkityt huoltovälit auton kannalta mahdollisesti liian lyhyitä, liian pitkiä vai sopivia, ei ole.
– Valmistaja on määritellyt, että näin se kannattaa tehdä. Siihen tukeudumme, Pellikka sanoo.
Osien vaihdossa tärkeimpiä ovat jarrupalojen ja jarrulevyjen lisäksi esimerkiksi joissain automalleissa jakohihnan vaihto.
– Jakohihna on tärkeä. Mikäli sitä ei vaihda ja se katkeaa käytössä, siitä voi aiheutua suuria vahinkoja. Pahimmassa tapauksessa katkos hajottaa moottorin, hän sanoo.
Valmistajan laatimaa huolto-ohjelmaa kannattaa ainakin autokauppiaiden mielestä noudattaa säntillisesti – varsinkin, jos autolla on vielä takuuta jäljellä. Huolletun auton takuu näet säilyy vain silloin, kun autoa on hoidettu huolto-ohjelman mukaisesti.
Huoltojohtaja Ilkka Virtanen Veho Autotaloista sanoo, että tehtaan ohjeistuksen kirjaimellinen noudattaminen pitää auton turvallisena, ennakoi kulumia ja vikoja sekä suojelee jälleenmyyntiarvoa.
– Vaikka autolla ajettaisiin vähemmän ja kuluvien osien vaihtotarve olisi siten vähäisempi, on syytä käydä läpi valmistajan määrittämä tarkistuslista huollon yhteydessä. Vaikka autolla olisi jo ikääkin.
Hänen mukaansa vanhemmissakin autoissa pitää muistaa etenkin turvallisuus. Lisäksi kovin kehnossa kunnossa oleva auto tuskin menee katsastuksesta läpi.
Kun huoltopettymys
iskee
Auto on viety määräaikaishuoltoon. Aamupäivällä huollosta soitetaan, että tässä olisi nyt huollon lisäksi tarvetta vaihtaa sitä ja tätä osaa lisätyönä. Samalla huoltokäynnin hinta kaksinkertaistuu ja etelänmatkaan säästetyt rahat menevätkin autoon.
Vehon huoltojohtaja Ilkka Virtanen sanoo ymmärtävänsä, että jotkut saattavat joskus jopa epäillä huoltotoimien tarpeellisuutta.
– Korjaamoala on voinut perinteisesti olla asiakkaan silmin hieman hankala ymmärtää. Alaa on ehkä leimannut tiedostamaton viestinnän puute, hän pohtii.
Asiakkaalle ei ole esimerkiksi aina välttämättä muistettu kertoa korjaamolle itsestään selvistä asioista, kuten vaikkapa, miksi jokin korjaus on turvallisuuden kannalta tärkeä tai miten monimutkaisia työvaiheita tarvitaan sen suorittamiseksi.
Asiakkaalle ei ehkä ole myöskään aina tarpeeksi hyvin kyetty kertomaan, mitä huolto ja korjaustoimet maksavat ja sisältävät.
Tämä on Virtasen mielestä muuttumassa ja jo muuttunutkin, sillä asiakaspalvelukulttuuri on hänen mukaansa nyt kovassa murroksessa autoalalla.
– On terve trendi, että asiakkaiden vaatimukset ja kilpailu ovat johtaneet siihen, että viestintää ja läpinäkyvyyttä pitää lisätä. Kaikki lähtee asiakkaiden kuuntelusta ja ymmärtämisestä.